Zdravotné pomôcky pre seniorov ako nevyhnutná súčasť pri starostlivosti

Starostlivosť o seniora môže byť potrebná buď náhle, pri nečakanom zhoršení jeho zdravotného stavu, alebo postupne, v dôsledku postupného úbytku síl vekom. V oboch prípadoch sú potrebné špeciálne pomôcky, ktoré výrazne zjednodušujú život v domácnosti opatrovanému ale aj opatrovateľovi. 

Zdravotné pomôcky pre seniorov sú neoceniteľnou podporou pri zvládaní každodenných úloh a zlepšovaní kvality života. Tieto pomôcky si možno zakúpiť v špecializovaných obchodoch, kde je k dispozícii široký sortiment produktov prispôsobený potrebám starších ľudí, pričom mnohé z týchto pomôcok môžu byť hradené aj zdravotnou poisťovňou, čo umožňuje prístup k potrebným produktom bez výrazného finančného zaťaženia.

Zdravotné pomôcky rozdeľujeme do troch kategórií podľa možností ich získania:

  • zdravotné pomôcky hradené zdravotnou poisťovňou úplne alebo s doplatkom
  • zdravotné pomôcky hradené úradom práce sociálnych vecí a rodiny 
  • zdravotné pomôcky, ktoré si musíme uhrádzať sami v plnej výške 

Pomôcky pre seniorov, ktoré sú hradené poisťovňou sú napríklad invalidný vozík, polohovacia posteľ, rôzne chodítka, barle, plienky, jednorazové inkontinenčné podložky. Na trhu sú však aj tie, ktoré si, bohužiaľ, viete zaobstarať iba ako samoplatca a pritom sú rovnako nenahraditeľné pri každodennej starostlivosti o seniora. 

Postup, ako získať zdravotné pomôcky pre seniora

V prvom rade je potrebné túto požiadavku konzultovať so všeobecným lekárom vášho blízkeho a informovať ho o tom, o akú konkrétnu pomôcku máte záujem. Ak žiadate cenovo nenáročné pomôcky ako plienky, vložky či barle, všeobecný lekár vám môže vypísať predpis a vy si ich vyberiete vo výdajni zdravotníckych potrieb. Finančne náročnejšie pomôcky ako ventilátor, polohovacia posteľ, invalidný vozík, kyslíková pumpa a iné, predpisuje špecialista, za ktorým Vás pošle všeobecný lekár seniora. 

Miesta, kde nájdete odpovede na otázky

Problémom však je, že mnohí ľudia často nevedia, aké zdravotné pomôcky sú dostupné na trhu a čo všetko by bolo vhodné pri starostlivosti o seniorov. V takýchto prípadoch nezostáva nič iné, než hľadať informácie na internete. Ak si niečo vyberiete, je potrebné sa obrátiť priamo na dodávateľa pomôcky a zistiť, či je možné ju získať cez poisťovňu alebo iba ako samoplatca.

Čo odporúčame je, pridať sa do rôznych skupín na sociálnych sieťach, kde si vedia užívatelia vzájomne poradiť a odporučiť, čo je vhodné a ako pri všetkom postupovať. Tu je krátky zoznam niektorých, ktoré vám pomôžu:

  • Opatrovanie
  • Opatrovatelia ktorí voňajú človečinou
  • Alzheimer, Demencia, rady a skúsenosti

Ďalšou možnosťou je konzultovať priamo s lekárom špecialistom, ako je ortopéd alebo neurológ, prípadne sa informovať na príslušných úradoch. Niektoré firmy poskytujúce zdravotné pomôcky ponúkajú aj odborné poradenstvo. Po opísaní problému vám môžu odporučiť najvhodnejšie riešenie.

Typy zdravotných pomôcok pre seniorov, ktoré oceníte

Odevy pre seniorov 

Pokiaľ sa staráte o seniora, ktorý trpí inkontinenciou, na zvážení by bolo vyskúšať špeciálne navrhnuté overalybody, ktoré fixujú plienky a dbajú na pohodlie. Pokožka seniorov je extrémne citlivá a preto sú takéto odevy vyrobené len z kvalitnej bavlny a zmesí, ktoré eliminujú dráždenie a zaparenie pokožky.V prípade inkontinencie je nevyhnutné prať odevy veľmi často a na vysokých teplotách. Preto musia byť tieto odevy vyrobené z kvalitných materiálov, aby vydržali dlhšie ako bežné oblečenie.

Naše overaly sú špeciálne upravené s ohľadom na pohodlie a bezpečnosť. Zips, ktorý umožňuje lepšiu výmenu inkontinenčných pomôcok, je umiestnený medzi nohami, čo zjednodušuje tento proces. Navyše, zipsy nie sú vedené pozdĺž chrbtice, ale sú umiestnené pri ramenách, aby sa minimalizoval tlak na chrbticu a predišlo sa tvorbe dekubitov, najmä počas ležania. Ďalšou výhodou sú bezpečnostné poistky, ktoré zabraňujú neúmyselnému otvoreniu overalu. Nakoľko sú tieto odevy prispôsobené na každodenné nosenie a bežné činnosti, odporúčame zvážiť aj chránič odevov, alebo podbradník pre seniorov, ktorý je vhodnou pomôckou napríklad pri kŕmení.

odevy-pre-seniorovfoto: Theracare.sk

Inkontinenčné pomôcky

Mnohí sú zvyknutí používať len klasické plienky, vložky alebo jednorázové podložky, avšak ponuka zdravotných pomôcok je oveľa bohatšia. Existujú nepriepustné polohovacie podložky na posteľ, ktoré nielen uľahčujú polohovanie na lôžku, ale sú tiež schopné absorbovať tekutiny, čím udržujú opatrovanú osobu v suchu. Pre ochranu čalúneného nábytku, stoličiek, sedačiek alebo vnútorného čalúnenia automobilu, sú k dispozícii nepriepustné podložky na sedenie, ktoré sú dizajnovo diskrétne a ladia s interiérom.

Ak váš blízky stále zvláda hydroterapiu alebo by sa rád zapojil do plávania, aj napriek problému s inkontinenciou, existujú pre neho riešenia. Plavky pre inkontinentných sú navrhnuté tak, aby neprepustili tekutinu ani stolicu a na prvý pohľad sa nelíšia od bežných plaviek. Takisto existuje aj inkontinenčná spodná bielizeň v rôznych variantoch, od jemne čipkovaných nohavičiek až po pánske trenky, ktoré pokrývajú rôzne stupne inkontinencie. Od tých najľahších až po tie najťažšie, kde nohavičky slúžia ako obal pre plienku.

inkontinenciafoto: theracare.sk

Lôžkoviny vhodné pri opatrovaní seniora doma 

Pri spomínanej inkontinencii sú lôžkoviny namáhané viac ako bežné posteľné prádlo. Pre udržanie čistoty a hygieny je potrebné ich neustále prať na vysokých stupňoch, čo môže byť problém najmä pre vankúše bežného typu, ktoré sa zvyknú častým praním zhrčkavieť. Veľa zdravotne znevýhodnených má zvýšené slinenie, žalúdočné problémy, krvácavosť a tým sa nárok na kvalitné obliečky a periny zvyšuje. Aby ste nemuseli neustále investovať veľké sumy peňazí do výmeny pomôcok, trh ponúka praktické nepremokavé a ľahko umývateľné lôžkoviny. Okrem toho, neustála výmena posteľných plachiet môže v priebehu roka predstavovať výrazný finančný náklad. Klasické plachty s elastickou gumičkou sa často rýchlo opotrebujú a riasia sa, čo môže vytvárať tlakové body pod ležiacim pacientom a zvyšovať riziko vzniku dekubitov. Preto je ideálnym riešením využitie špeciálnych antidekubitných plachiet na prevenciu vzniku týchto nežiaducich komplikácií.

nepremokave-periny a - vankusefoto: theracare.sk

 Pomôcky pre zvýšenie bezpečnosti

S opatrovaním v domácom prostredí sa zvyšujú aj nároky na bezpečnosť. Pri senioroch je to hlavne o bezpečnosti súvisiacej s pohybom a predchádzaním pádu. Seniori s Alzheimerom často v noci blúdia po byte, bývajú dezorientovaní a pri páde z postele hrozí riziko zranenia. 

Pri sedení na vozíku sa často stretávame s problémom, kedy seniori nedokážu vlastnou silou udržať nohy na podložkách. Vzhľadom na ich nedostatočnú silu v končatinách sa môže stať, že po postavení sa zo sedu, náhle padnú. Aby sme predišli takýmto nebezpečným situáciám a zabezpečili im ochranu proti pádom, môžeme využiť rôzne fixačné pásy. Tieto pomôcky výrazne prispievajú k bezpečiu a ochrane pred možnými zraneniami. V prípade ležiacich pacientov, existujú aj rôzne polstrovania, ktoré chránia lôžko po jeho stranách a jednotlivcov pred vkladaním nôh na bočnice postele, či zabezpečujú lepšiu fixáciu ležiaceho na posteli. 

bezpecnostne-popruhyfoto: theracare.sk

 Polohovacie pomôcky

Ťažšie stavy si vyžadujú pravidelné polohovanie. Na trhu sú rôzne polohovacie valce, kliny aj vankúše. V prípade starostlivosti o ťažko chorých je opäť dôležitý výber materiálov. Polohovacie pomôcky by mali byť umývateľné a nepriepustné, aby sa zamedzilo pretečeniu tekutín dovnútra a zároveň aby ste ich nemuseli neustále prať. 

antidekubitne-pomockyfoto: theracare.sk

 Terapeutické pomôcky

Pri Alzheimerovej chorobe môže byť veľmi prospešná bábikoterapia, ktorá využíva bábiky navrhnuté špeciálnou pedagogickou metódou. Táto terapia môže výrazne pomôcť seniorom s Alzheimerovou chorobou, pretože im pomáha ukľudniť sa a zmierniť úzkosť. Vďaka nej prestávajú byť zmätení a nezaoberajú sa nežiaducimi aktivitami, ako je napríklad rozoberanie vecí. Existuje mnoho článkov a štúdií o účinnosti tejto terapie, čo svedčí o jej pozitívnom vplyve na pacientov.

Starostlivosť o seniora vyžaduje špeciálne pomôcky, ktoré môžu byť často hradené aj zdravotnými poisťovňami. Dôležitým krokom je konzultácia s lekárom a získanie informácií o dostupných možnostiach. Od odevov až po terapeutické pomôcky, existuje široký výber produktov, ktoré môžu zlepšiť kvalitu života seniorov a ich opatrovateľov. S týmito pomôckami môže byť starostlivosť o seniorov komfortnejšia a bezpečnejšia.V tomto článku sme sa snažili predstaviť pomôcky pre starostlivosť o seniorov, ktoré nie sú vždy dostatočne známe, avšak môžu výrazne uľahčiť proces starostlivosti. Dúfame, že sme vám priniesli inšpiráciu a užitočné informácie.

terapeuticke-babiky-seniorifoto: theracare.sk

 

Autor/foto: Mgr. Natasa Cvengrosova